Com es fa servir la NXB
Els colors, la combinació de lletra i número per identificar cada línia, el disseny dels vehicles, les àrees d'intercanvi, la senyalització de les parades... tot està pensat perquè els usuaris es familiaritzin ràpidament amb la nova xarxa de bus.
En les pàgines següents, detallem una a una les instruccions bàsiques per utilitzar-la sense embolics.
Com identifico les línies?
El nom de les línies de la nova xarxa de bus no és aleatori, sinó que segueix un criteri que en facilita la identificació i la ubicació al plànol.
Les línies que comencen per H circulen en direcció Llobregat-Besòs. Els números parells del nom indiquen si són més properes a la muntanya (números més baixos) o al mar (números més alts). Així, la H10 està més a prop del mar que la H8.
Les línies que comencen per V circulen en direcció mar-muntanya. Els números imparells del nom indiquen si són més properes al Llobregat (V3) o al Besòs (V27).
Les línies que comencen per D tenen un recorregut diagonal i fan servir els números 20, 40 i 50. Per exemple, la D20 connecta el passeig Marítim amb el carrer d’Ernest Lluch.
El color de les línies també permet identificar el trajecte: verd, a les línies mar-muntanya; blau, a les línies Llobregat-Besòs, i lila, a les línies diagonals.
Com identifico els vehicles?
Els autobusos de les línies de la nova xarxa de bus mostren la nova denominació als indicatius frontals, amb la lletra que correspongui (V, H o D) i el número corresponent a la línia.
Al principi, alguns d’aquests autobusos tenien una imatge exterior diferenciada de la resta de línies convencionals inspirada en la retícula dels carrers de l’Eixample. Actualment, aquests vehicles ja estan integrats a la xarxa de transport sense cap més distinció.
Com interpreto la senyalització de les parades?
Les parades estan senyalitzades amb una imatge diferenciada i tenen denominacions representatives de l’entorn perquè sigui fàcil orientar-se. En cas de connectar amb altres sistemes de transport, el nom de la parada és el mateix (Metro Alfons X, Maria Cristina, etc.).
A les parades, el recorregut de les línies es mostra mitjançant termòmetres seqüencials semblants als de la xarxa de metro, amb les àrees d’intercanvi ressaltades.
Les parades més freqüentades tenen pantalles d’informació, inserides a la marquesina o al pal solar, amb el temps previst d’arribada dels pròxims autobusos i amb els avisos del servei.
Algunes parades (a la primera fase, les d’Espanya i Universitat de la H12) tenen unes pantalles tàctils de gran format en què es pot planificar el viatge, a més de buscar informació del servei en temps real.
Les àrees d’intercanvi tenen senyalització i informació suplementària per orientar els passatgers.
Com funcionen les àrees d’intercanvi?
Una àrea d’intercanvi és una zona urbana on es creuen dues o més línies de la nova xarxa en tots dos sentits i on s’han ubicat les parades, prou pròximes les unes de les altres com per facilitar el desplaçament a peu dels usuaris i permetre’ls, així, canviar de línia i continuar el seu recorregut, si el seu trajecte els ho requereix.
Les àrees d’intercanvi tenen la mateixa lògica que les estacions d’enllaç dels metros: cada línia té dos sentits de la marxa, per tant, en baixar d’un autobús, cal que busquis la parada de la línia amb la qual vols fer transbordament, tenint-ne en compte la destinació final. Hi ha senyalització tant a les marquesines de les parades com al terra dels trajectes entre parades.
A la part superior del vidre de la marquesina, s’hi indica la direcció que has de seguir i el nom del carrer on són les parades dels dos sentits de la línia o línies amb les quals es pot enllaçar. També s’hi pot trobar un plànol de l’àrea d’intercanvi on es dibuixa la ubicació de les parades i els camins per arribar-hi. Mentre fas el transbordament, trobaràs indicacions que et confirmen que vas en el sentit correcte, com ara el cercle amb el número de la línia i la destinació i la fletxa que marca el camí que cal seguir.
Com planifico el meu recorregut?
Disposes de diferents opcions per planificar el teu recorregut:
- Busca una parada amb marquesina; podràs consultar-hi el plànol de la xarxa de bus i, si és una parada de la nova xarxa, també hi trobaràs el plànol diferenciat amb les línies noves.
- Si fas servir dispositius mòbils, informa-te’n i planifica’t amb l’aplicació TMB App o amb el nostre web. Tant a l’aplicació com al web, hi trobaràs les eines Vull anar i iBus Proper bus.
- Accedeix a la informació de servei de la xarxa de bus i consulta els recorreguts de les línies, els horaris i el plànol general de la xarxa de bus.
- Si tens dubtes, a Twitter tens un servei d’informació i atenció a través del compte @TMBinfo, de dilluns a divendres feiners de 7 a 20 h (amb les etiquetes #metrobcn i #busbcn). També pots fer les teves consultes mitjançant el formulari en rebràs les respostes a l’adreça de correu electrònic que ens indiquis.
Com em poden ajudar els informadors?
Durant els primers dies de funcionament de les noves línies, disposes del suport informatiu d’un equip de més de dos-cents cinquanta informadors. Davant de les novetats pel que fa a recorreguts, parades i números de línia, t’hi pots adreçar per fer preguntes i demanar-los consell abans d’agafar l’autobús que et portarà a la teva destinació.
La missió d’aquest personal és conèixer a fons les característiques de la nova xarxa de bus i saber-les explicar als usuaris. Aquests equips també tenen com a missió repartir els prospectes explicatius, tant els genèrics de tota la nova xarxa com els concrets de cadascuna de les noves línies.
Com els identifico?
Els informadors de la nova xarxa de bus van equipats amb armilles vermelles fàcils de reconèixer i gorres del mateix color.
On els puc trobar?
Els informadors es troben distribuïts en diferents punts de la ciutat, principalment en parades noves i en determinades parades de les àrees d’intercanvi. Els dies previs a la implantació de les noves línies també informen a les parades de les línies que han estat objecte d’alguna modificació o substitució. Estan organitzats en torns de matí i de tarda.
Les persones que fan tasques d’informació a peu de carrer són un element central de la campanya informativa, que implica la col·locació de banderoles, la distribució de cartells en porteries i marquesines, el repartiment de fullets, i l’emissió de peces i missatges informatius a través d’altres canals com ara pàgines web, MouTV i les xarxes socials.