Com es viatja en metro
Com es localitzen les estacions
Si vols viatjar amb metro, reconeixeràs l’entrada a les estacions gràcies a diversos elements de senyalització. La banderola amb el símbol de metro de TMB serveix per localitzar l’entrada.
A la mateixa entrada, hi ha uns plafons d’informació on trobaràs:
- El nom de l’estació.
- La línia o les línies a la/les qual/s pots accedir.
- El plànol de la xarxa.
- Els horaris d’accés a les instal·lacions i de servei de metro.
- Els plànols de la zona, amb la localització dels altres accessos.
Com s’accedeix al metro
Si portes equipatge, una bicicleta o un cotxet de nens, has de fer servir els ascensors. Si l’estació no disposa d’ascensors, pots fer servir les escales mecàniques. Per fer-ho amb seguretat, has de dur el cotxet de nens plegat i l’infant en braços.
També per la teva seguretat, evita de fer servir les escales mecàniques si vas amb xancletes. A les estacions on n’hi hagi, fes servir els ascensors.
En tot cas, a les escales mecàniques, no apropis els peus a les dents de l’esglaó anterior ni a les vores laterals.
Llevat que viatgis amb nens petits, situa’t a la dreta de les escales mecàniques. D’aquesta manera, els viatgers amb pressa podran passar per l’esquerra.
Un cop al vestíbul, trobaràs informació útil per al teu recorregut, així com els bitllets de transport que necessites.
Si no tens bitllet de transport, el podràs comprar a les màquines distribuïdores, ja que, per passar la línia de peatge, hauràs de marcar el teu bitllet introduint-lo a la màquina validadora.
Hi ha validadores amb el torniquet a la dreta (es valida per l’esquerra i es passa pel torniquet de la dreta) i altres amb portes a l’esquerra (es valida per la dreta i s’obre la porta que queda a l’esquerra). En tots dos casos, hi ha fletxes que indiquen quin és el torniquet o la porta que s’acciona.
No és prudent córrer per les instal·lacions de metro; cal evitar els riscos de prendre mal i de fer mal a la resta d’usuaris.
Com comprar una targeta de viatge a les distribuïdores
Les distribuïdores automàtiques de la xarxa de metro de Barcelona et permeten seleccionar l’idioma en què vols que t’apareguin els missatges. Els idiomes disponibles són: català, espanyol, anglès i francès. Per defecte, l’idioma que s’hi fa servir és el català.
Tot seguit, cal que triïs el tipus de targeta de viatge que vols comprar. A la primera pantalla es mostren els títols més habituals; si vols un altre tipus d’abonament, has de prémer l’opció “Altres”.
Un cop seleccionat el títol, has d’escollir-ne la quantitat (amb els símbols més o menys de l’esquerra de la pantalla) i, si escau, el nombre de zones (amb els símbols més o menys de la dreta de la pantalla).
La distribuïdora t’indica l’import total de la comanda i el valor del paper moneda acceptat per a aquella compra en concret. També s’activen els sistemes de cobrament (monedes, paper moneda o targeta de pagament).
El pagament amb monedes i paper moneda s’ha de fer sempre amb euros. En canvi, si optes per abonar l’import dels títols mitjançant targeta bancària i té una divisa diferent de l’euro, pots triar entre fer el pagament amb euros o amb la teva divisa. La distribuïdora t’expedirà un rebut de la compra.
Per a la resta d’operacions, sense targeta de pagament de divises diferents a l’euro, el rebut de compra s’expedeix si s’ha sol·licitat clicant sobre el botó “Rebut de compra”.
Com iniciar el viatge
Un cop a dins, recorda que el temps màxim de permanència és de 120 minuts, i que a les instal·lacions del metro trobaràs indicadors, esquemes de línies, plànols de la xarxa i de zona, pantalles amb informació sobre el temps d’espera o altra informació d’interès i megafonia. Abans d’accedir a l’andana, cerca en quina direcció has de viatjar fixant-te en els esquemes de les línies.
El personal de TMB et pot facilitar atenció i informació sobre el viatge.
Com pujar al vagó de metro
A l’andana, convé que et situïs a la zona que estigui menys ocupada; si tots els viatgers es distribueixen al llarg de l’andana, l’entrada i la sortida al tren és més àgil i còmoda per a tots. Si et desplaces amb cadira de rodes, és preferible que accedeixis al tren i en surtis per la segona porta del primer vagó, perquè és una de les zones amb millor visibilitat.
Mantén-te darrere de la línia de seguretat fins que el comboi estigui totalment aturat.
Per poder accedir al vagó, cal que deixis sortir les persones que han finalitzat el seu trajecte. Entrar al metro i sortir-ne d’una manera organitzada i fluïda ajuda a reduir el temps de parada i fa augmentar la regularitat de la xarxa i la freqüència de pas dels trens.
Posa atenció a l’espai que hi ha entre estrep i andana, especialment a les estacions en què l’andana fa corba.
Així mateix, has d’evitar quedar-te a les portes del tren per facilitar l’accés o la sortida als altres viatgers, tal com indiquen les recomanacions que hi ha a l’interior dels vagons.
Recorda que no has d’entrar al tren ni sortir-ne després que hagi sonat el xiulet.
Dins del vagó de metro
Als vagons, hi ha uns quants seients reservats per a persones grans, dones embarassades i persones amb mobilitat reduïda. Totes aquestes persones tenen sempre prioritat a l’hora de seure-hi.
A més de la informació dels esquemes de línia i de tots els plànols de xarxa, la megafonia anuncia les estacions i els enllaços amb altres línies.
Com es baixa del metro
Per obrir la porta dels combois, cal que premis un botó o accionis una petita palanca, segons el model de tren.
Un cop més, estigues atent a l’avís de tancament de portes i posa atenció a l’espai que hi ha entre estrep i andana, especialment a les estacions en què l’andana fa corba.
Totes les andanes disposen d’informació direccional. Quan arribis a l’estació de destí, pots fer-ne ús, ja que t’indiquen les diverses sortides i t’ofereixen un plànol de la zona on trobaràs els llocs d’interès urbans i culturals, i també els autobusos més propers per continuar el teu recorregut. També pots accedir a aquesta informació als vestíbuls.
Com demanar ajuda
Si et trobes malament, si et trobes en una situació d’inseguretat o si presencies un acte il·lícit, el més important és que l’avís arribi al Centre de Control de Metro perquè s’activi l’assistència al més aviat possible.
Pots demanar ajuda per mitjà dels 2.300 intèrfons distribuïts a tota la xarxa o directament al personal de l’estació.
Si estàs en condicions de demanar ajuda, pots polsar el botó SOS de l’intèrfon i respondre les preguntes del Centre de Control per ajudar-lo a fer-se càrrec de la situació. En cas que no puguis fer-ho, ho pot fer un altre viatger.
És aconsellable que quan comencis a trobar-te malament surtis del tren a l’estació on et trobis i demanis ajuda al personal del metro o demanis a algú que ho faci per tu. D’aquesta manera se’t podrà atendre de forma més ràpida i eficient. En la mesura que puguis, queda’t a l’andana o al vestíbul per facilitar l’accés i el treball del personal sanitari. Si els primers símptomes apareixen abans de pujar al tren, queda’t a l’andana, no hi pugis.
Si sospites que un altre viatger està patint una aturada cardíaca i l’estació disposa de desfibril·lador, situat al costat de l’intèrfon SOS, has d’extreure l’aparell de la caixa i seguir les instruccions.
El Centre de Seguretat i Protecció Civil de Metro recull i organitza la informació sobre cada indisposició per sol·licitar de manera coordinada els recursos que calgui per atendre-la: SEM, Bombers, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, seguretat privada... En el cas dels serveis sanitaris, els operadors sovint es posen en contacte amb l’empleat que atén la persona indisposada a fi d’ampliar la informació de caràcter mèdic, orientar-lo i valorar si és convenient l’enviament d’un equip assistencial i de quin tipus. Al mateix temps, hi hauran arribat empleats de Metro, que s’ocuparan de buidar un tren o de reservar espai en una andana, si cal, perquè els sanitaris treballin en les millors condicions.
Visualitza el vídeo Com actuar en el cas en què un viatger de metro es trobi indisposat a YouTube.
Mobilitat reduïda
Quan viatgis en metro, pots consultar les estacions adaptades per a persones amb mobilitat reduïda als plànols de la xarxa disponibles a les estacions; també pots consultar el mapa de metro en línia.
Tota la xarxa de metro de Barcelona és accessible, excepte algunes estacions. Consulta les estacions pendents d’adaptació.
Als Punts TMB d’informació i atenció al ciutadà trobaràs disponible el mapa en relleu de la xarxa de metro i una guia de metro en Braille.