L'accessibilitat a TMB
Apostem per l'accessibilitat universal
L’accessibilitat és un factor de qualitat que garanteix el dret universal a la mobilitat. Així com una oportunitat per a millorar les condicions de desplaçament de totes les persones, independentment de les seves capacitats físiques, cognitives, sensorials i de comunicació.
Des del punt de vista de l’accessibilitat, cal tenir en compte el següent:
- Tothom, independentment de les seves capacitats, ha de poder fer ús dels diferents mitjans de transport.
- Tothom, independentment de la seva llengua, cultura o capacitats, ha de poder tenir accés a la informació i comunicació de qualsevol xarxa de transport.
- El transport públic ha d’oferir comoditat i confiança a la ciutadania per motivar-la a usar-lo, independentment de les seves característiques personals.
A TMB l’accessibilitat es converteix en una palanca de canvi en la millora de la qualitat del servei de mobilitat proposant solucions amb un disseny per a tothom.
No es tracta de dissenyar l’experiència,
sinó de dissenyar per a l’experiència.
Pla Director d'Accessibilitat Universal
Hi ha dos moments que marquen l’inici d’una transformació social i, per tant, d’un transport públic adaptat a les necessitats de tota la ciutadania de Catalunya i concretament a la ciutat de Barcelona.
L’any 1991 s’aprova la primera llei d’accessibilitat al Parlament de Catalunya i l’any 1992 se celebren els primers Jocs Paralímpics a la ciutat. Dos moments que marquen la història de l’accessibilitat a la ciutat i que suposen, per a TMB, un nou camí en l’àmbit de l’accessibilitat universal.
El mateix any 1992 i amb el compromís per part de la ciutat d’organitzar els Jocs Paralímpics en les mateixes instal·lacions que els Jocs Olímpics, inclosa la Vila Olímpica, TMB aposta per l’accessibilitat i per garantir els desplaçaments en transport públic a tothom. Per aconseguir aquesta fita, inicia una sèrie de canvis en les seves xarxes de transport amb la posada en circulació de les primeres línies d’autobusos adaptades amb vehicles de plataforma baixa amb rampa.
Aquí comença un recorregut que té com a següent parada a destacar l’any 2010 amb la culminació d'un treball en col·laboració amb les principals entitats de l'àmbit de la discapacitat amb l’elaboració del Pla Director d’Accessibilitat Universal de TMB. Tots els principis que alineen les actuacions de TMB en accessibilitat s’engloben en el Pla Director d’Accessibilitat Universal, amb un denominador comú: gestionar i adaptar els nostres serveis i les nostres infraestructures per tal d’eliminar totes les barreres i treballar per a la millora de l’accessibilitat en les nostres xarxes de transport.
Els 7 principis en els quals es fomenta la política d’accessibilitat de TMB són:
- Accessibilitat Universal i disseny per a tothom;
- Corresponsabilitat en la cadena d’accessibilitat;
- Participació dels col·lectius involucrats;
- Integració, vida independent i disminució de les mesures de suplència;
- Transversalitat interna;
- Anticipació, proactivitat i innovació;
- Lideratge i oferiment del saber fer.
La gestió de l'Accessibilitat a TMB
Gràcies al Pla Director d’Accessibilitat Universal, TMB implementa un nou model de gestió de la diversitat i crea un nou servei per tal de treballar, des d’una vessant tècnica, transversal i integrada, l’accessibilitat a tota la companyia amb diferents línies estratègiques: la internalització d’un equip professional en la matèria, el disseny i implementació d’un sistema de gestió a mida, la creació i foment d’un espai de participació amb grups d'interès i l’aposta per la innovació.
El Codi Operatiu com a sistema de gestió
L’any 2018, i seguint el que marca el Pla Director d’Accessibilitat de TMB, es crea el Codi Operatiu, un sistema de gestió intern amb una visió organitzativa transversal, format per 15 grups de treball que permeten assolir els reptes i projectes per a la millora continua de l’accessibilitat en els vehicles, les infraestructures i els serveis de TMB com a operador públic de transport.
El Codi Operatiu permet a l’organització acomplir amb el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, que requereix d’un sistema de gestió de l’accessibilitat.
Aquest sistema de gestió permet:
- Acomplir les normatives autonòmiques, estatals i europees;
- Apostar per l'excel·lència en accessibilitat;
- Integrar l’accessibilitat en l’origen per a tothom.
Principals projectes d’accessibilitat a TMB
Treballem en diversos projectes des dels diferents àmbits de l’accessibilitat:
- Manual d’accessibilitat de la parada de bus ideal: guia que descriu les condicions d’accessibilitat que han de complir els diferents tipus de parada de bus a l’espai urbà.
- Millora de l’habitabilitat dels espais interiors del bus: estudi de les característiques accessibles que han de complir els espais i elements dels vehicles. AMB LA COL·LABORACIÓ DE COCEMFE.
- Proposta d’esmena a la redacció del Reglament 107 de construcció de vehicles, per a millorar els elements d’accessibilitat i la interpretació inequívoca per part dels fabricants, presentat davant la Comissió Econòmica per Europa de les Nacions Unides en col·laboració amb altres països i institucions europees.
- Accessibilitat als nous trens i remodelació de la flota antiga de la xarxa de metro segons les normatives estatals i autonòmiques i exigint elements de millora basats en el coneixement dels perfils de persones usuàries amb discapacitat de la xarxa de metro. Premiat amb el Zero Project 2022, fruit de la col·laboració entre l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Alstom i TMB.
- Nou mapa de la xarxa de metro: simplifica la seva geometria i millora la lectura i comprensió del mapa.
- Senyalització en ascensors Prioritat absoluta: senyalització, a tota la xarxa de metro, per donar prioritat a les persones amb mobilitat reduïda.
- Modificació del reglament de viatgers del servei de transport públic de l’àmbit de l’AMB, arran de la petició de TMB que, entre d’altres modificacions, regularitza l’accés per rampa de caminadors, escúters i cadires de posicionament així com la prevalença de l’espai i els seients reservats a bord del bus.
- Programes de formació i sensibilització per a tota la plantilla de TMB sobre la diversitat i l’atenció a la clientela amb discapacitat.
- Pla d'Accessibilitat de TMB: a partir de la diagnosi de l'estat actual, es fixa un full de ruta per a la millora de l'accessibilitat tant a la xarxa de metro, com a la xarxa de bus i a totes les àrees transversals de TMB, i es fixarà un calendari d'actuacions i una dotació econòmica associada a cada una.